Menu

Optimist

Optimist

Elke zondag

Optimist

locatie Sneekermeer

Leren zeilen in de Optimist?

Voor kinderen is zeilen geweldig. Zelfstandig in een zeilboot op het water, zelf sturen, zelf beslissingen nemen, verantwoordelijk voor je eigen materiaal, rekening houden met wind, water en andere watersporters.

Wat ga je leren?

Je gaat leren zeilen in een eenmansboot. Hierdoor leren kinderen heel zelfstandig te werken en hun onzekerheden en angsten te overwinnen. Als je na het behalen van de basis trainingen (CWO diploma), je verder wilt verbeteren kun je verder gaan met leren wedstrijdzeilen.

Dan leer je alles over tactiek en strategie op het water en kun je makkelijker doorstromen naar een ander type wedstrijdboot. Zeilen is voor jong en oud een hele leuke maar ook uitdagende sport.

Kws cwo training 01

Hoe werkt het?

Bij de KWS beginnen we in de Optimistklasse zeilles te geven. De Optimist is een eenmansboot. Spelenderwijs leren de kinderen volgens het CWO systeem om te gaan met het bootje, de zeilen, wind en water. We geven les in kleine groepjes met ervaren en gediplomeerde instructeurs.

Afhankelijk van het gevolgde programma krijgen de kinderen een vordering staat of een CWO diploma. Hierna kunnen deelnemen aan zeilwedstrijd trainingen en misschien al de eerste wedstrijdjes meedoen.

Kws cwo training 04

Waar is het?

Op het Starteiland aan het Sneekermeer hebben we uitstekende voorzieningen in ons eigen zeilcentrum ‘De Roerkoning’. Hier hebben we alle voorziening*, zoals eigen kleedkamers, instructie lokalen, eigen les Optimisten en rescue / instructie boten. In de Roerkoning is ook een dakterras met uitzicht over het meer en kantine waar de ouders heerlijk kunnen verblijven gedurende de training.


*Let op, het kan zijn dat wegens de corona maatregelen er tijdelijk faciliteiten gesloten zijn. Hiervan wordt je op de hoogte gesteld indien noodzakelijk.

Programma 2022

Dit jaar starten we op 9 april met de zwembadtraining en 15 mei op het Starteiland bij het Sneekermeer.
Deelname is slechts €160,- voor 8 trainingen inclusief gebruik materiaal. Er staan nu 8 trainingen gepland. Een aantal data zijn nog onder voorbehoud.

Na inschrijving worden de deelnemers op de hoogte gehouden of er eventueel extra gevaren kan worden.


Voor de zomervakantie

 • Zondag 15 mei 2022
 • Zondag 22 mei 2022
 • Zondag 12 juni 2022
 • Zondag 19 juni 2022
 • Zondag 03 juli 2022

Na de zomervakantie

 • Zondag 04 september 2022
 • Zondag 11 september 2022
 • Zondag 18 september 2022
 • Zondag 02 oktober* is reservedatum

Ochtend of middag deelname

Je kunt kiezen voor de training in de ochtend of middag.

Ochtend ploeg

 • 10.00 op het Starteiland
 • 13.00 einde les


Middag ploeg

 • 14.00 op het Starteiland
 • 17.00 einde les

Aanmelden

Aanmelden kan via Manage2Sail. Daar kun je ook de andere deelnemers terugvinden die zich hebben ingeschreven.

Als je nog geen eigen profiel hebt dan kun je dat op die plaats aanmaken. Heb je vragen of wil je meer informatie opvragen? Mail ons via jeugdzeilen@kws-sneek.nlLet op. In totaal zijn er 21 KWS Optimisten beschikbaar. Vanaf de 22e inschrijving kom je op de reservelijst en krijg je geld terug indien deelname niet mogelijk is.

Meer informatie bij Betty Gietema, jeugdzeilen@kws-sneek.nl.

Als je al wat langer zeilt

Als je al wat langer zeilt ga je steeds meer dingen doen met de Optimist. Je gaat leren wedstrijdzeilen en leert meer over tactiek en regels. In deze vlog laat Anne-Britt zien hoe een training in de KWS Optimisten Squad er uit ziet.

Andere interessante trainingen

Back to top