Menu

Drieluik Hansa KK - zeiler van de dag 1

Drieluik Hansa KK - zeiler van de dag 1

Van 30 juni tot en met 2 juli is speelt het Klasse Kampioenschap Hansa zich af op het starteiland. De Hansa is een klasse die geschikt is voor zeilen door mensen met een lichamelijke beperking. Onze eigen reporter en 'zeiler met een beperking' Nynke Veldman, leek het een leuk idee om elke dag een stukje te schrijven tijdens dit evenement. Dit juichen wij natuurlijk van harte toe! Zo lezen jullie deze drie dagen elke dag over een bijzondere zeiler die deelneemt aan het Klasse Kampioenschap Hansa. Vandaag: Anyk Zuidinga.

Anyk is een jonge dame van 17 jaar uit Noordbroek (provincie Groningen achter Hoogezand). Ze komt uit een familie die allen gek op water zijn. Anyk doet de havo via de IVIO@school, ze heeft online les en gaat 2 dagen in de week fysiek naar school.

Ze doet dit weekend voor het eerst mee aan het Klasse Kampioenschap Hansa in Sneek. Ze zeilde voorheen bij zeilvereniging Schildmeer en nu bij de KWS dus het KK is op eigen water. Ze gaat één van de grootste uitdagingen van haar leven aan.

Op het land is ze kwetsbaar en beperkt maar op het water voelt ze zich vrij en sterk. Ondanks dat de Hansa boten doorgaans minder snel gaan dan vele andere boten, weet ze menig optimist er uit te zeilen. Soms zelfs ook andere klassen zoals de laser.

De Hansa Klasse is een boot die uitermate geschikt is voor mensen met een beperking. Deze boten kunnen door het enorme gewicht van de kiel niet omslaan. Anyk heeft O.I., Osteogenesis Imperfecta, een zeldzame aangeboren en erfelijke aandoening waardoor botten gemakkelijk en vaak breken, de gewrichten kunnen over-beweeglijk zijn waardoor botten krom kunnen groeien. Bij Anyk is daardoor haar energie beperkt, ze is minder sterk, door flexibiliteit valt ze makkelijker en ze breekt gauw iets, dus ze is rolstoel gebonden. Ze kan kleine stukjes lopen.

De uitdaging voor haar is creatief met haar energie om te gaan. Dagen voorgaand aan dit evenement heeft ze daarom energie bespaard. Haar lichaam zal tijdens dit evenement vol adrenaline zitten waardoor ze optimaal kan genieten. Want het gaat haar niet om het winnen, het gaat haar om mee doen en grenzen verleggen. Doel is om te starten en tot bovenboei te komen en daarna ziet ze het wel. Het gaat vooral om plezier. Naderhand zal ze een week ziek zijn en veel op bed liggen, haar lichaam is dan overbelast. Maar dat heeft ze er voor over want met haar enorme doorzettingsvermogen zal ze volop genieten.

Ze heeft verschillende sporten gedaan zoals therapeutisch zwemmen en fysio judo. Deze sporten hebben tot doel dat ze zich beter kan bewegen, allebei op therapeutische basis. Het zeilen is een ander ding, zeilen geeft haar energie, plezier, vrijheid en het is een sport voor de leuk, al dat andere is op therapeutische basis.

Ze zeilt in de Gaia 2719, een blauwe Hansa. Op het moment van schrijven zijn ze achter mij haar boot aan het optuigen. In de boot zit een elektrisch bestuurbaar systeem, ik vang op dat ze het systeem niet aan de praat krijgen. Anyk besluit op eigen kracht de boot nu te bedienen. Wat dat betekent voor de rest van het weekend is afwachten. Waarschijnlijk betekent dit dat ze niet alle wedstrijden mee kan doen. We gaan het zien…. Maar één ding is zeker, Anyk blijft positief!

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top