Menu

Drieluik Hansa KK - zeiler van de dag 2

Drieluik Hansa KK - zeiler van de dag 2

Vandaag deel 2 van de drieluik over het Klasse Kampioenschap Hansa. Ditmaal het verhaal van Gerard Beens. Gerard is één van de oudere deelnemers, het kan dan ook bijna niet missen dat hij veel zeilervaring heeft. Hij neemt deel in de Mestrade 2721, maar dat heeft hij niet altijd gedaan.

Gerard woont in Driebergen en is geboren in Groningen. Hij is bedrijfseconoom, heeft hbo en universiteit gedaan, maar het laatste heeft hij niet afgemaakt want zeilen was belangrijker. Bovendien had hij al een baan. Hij is gaan werken bij de gemeente Utrecht waarbij hij verantwoordelijk was voor grondontwikkeling en ruimtelijke ordening en daar is hij altijd gebleven in verschillende functies. Laatste grote opdracht was de herontwikkeling van het totale stationsgebied van Utrecht en hele omgeving.

Op zijn veertiende had hij zijn eerste zeilervaring, waarbij hij van loef naar lei rolde en weer terug werd gegooid. Hij was doodsbang. Er werd gedacht dat zeilen nooit wat voor hem zou worden. Om even de situatie wat duidelijker te schetsen. Gerard heeft op 3-jarige leeftijd polio gehad. In die periode was het vaccinatieprogramma in opkomst. Hij was nog niet gevaccineerd. Zo kwam het dat Gerard ernstig ziek werd en polio kreeg, ook wel bekend als kinderverlamming. Door zijn gehele lichaam vonden er verlammingen plaats.

Op 16-jarige leeftijd heeft hij zichzelf toch leren zeilen. Hij werd lid in 1966 bij WSV Nulde. Natuurlijk ging het zeilen in het begin nog niet zo soepeltjes, maar goed genoeg dat hij gevraagd werd om mee te doen met een wedstrijd van de 12 kwadraat. Met hem erbij waren er net voldoende boten om de wedstrijd te laten plaatsvinden. Bij deze wedstrijd kwam hij als laatste aan, een uur na nummer 4. Ondanks het slechte resultaat had hij de smaak wel te pakken. Met zelfstudie heeft hij het zeilen zich eigen gemaakt.

Hij kocht een schakel (nr 33) in 1969 waarmee hij de clubkampioenschappen won. Deze schakel heeft hij met veel winst verkocht en met dat geld een nieuwe gekocht. Met deze nieuwe heeft hij gezamenlijk met zijn broertje veel prijzen gewonnen bij klasse evenementen. Later heeft hij een Randmeer gekocht waarmee hij ook mooie resultaten behaalde. Toen zijn broer verhuisde naar Noorwegen, hebben ze daar races gevaren met kajuitjachten.

In 1983 maakte hij voor het eerst kennis met Sneek, alwaar hij een internationaal wedstrijd ging varen voor mensen met een handicap. Dat was de eerste in Nederland, de KWS was de organisator. Gerard vertelt dat hij door de jaren heen met veel verschillende wedstrijden heeft meegedaan. In het begin stond hij bij de gehandicapte zeilers aan de top. In 1983 derde geworden, in UFO’s. In 1987 deed hij mee in een 16 kwadraat bij het WK voor gehandicapten, een driemans boot waarvan 2 met handicap. Daar werd hij eerste, Gerard was stuurman.

Ook deed hij mee aan de Paralympics in 1990 in Assen op het paterswoldemeer in de UFO waarbij 2 van de drie bemanningsleden gehandicapt zijn. Ze wonnen dik, vier keer een eentje en de andere wedstrijden tweede plaats. Bovendien had hij een diskwalificatie (wilde te graag over de startlijn) en een breuk in de fokkeval. In 1992 heeft hij een J22 gekocht. Een driemansboot die ligt en snel stuurt, lijkt wel wat op een laser. Het heeft een spinnaker en is stabieler als een randmeer. Deze boot gaat nooit om.

Nu zal je denken dat zijn hele leven om zeilen draait. En dat is ook eigenlijk wel een beetje zo want zijn eigen vrouw noemde zichzelf een zeilweduwe. Zij houdt niet zo van competities en ligt liever lekker in de zon volgens Gerard. In 1993 is Gerard druk met zijn carrière, hij doet hier en daar nog wel eens een wedstrijd met de J22 maar niet meer zo fanatiek. Bemanning was wat moeilijker te vinden en dus kocht Gerard een Breedendam sloep en hier kon zijn vrouw wel van genieten.

In 2016, als Gerard gepensioneerd is, ontdekt hij de Hansa klasse. Zeilen zonder bemanning blijkt een grote uitdaging, nu moet hij opeens alles zelf doen. Hij heeft meegedaan aan het WK in Medemblik. De boot werd tot in de puntjes perfect gemaakt. Samen met Pieter Hiep trainde hij in Zeewolde. Op de tweede dag stond hij met vier eentjes eerste, maar werd uiteindelijk derde. De boot kreeg toch problemen en dus zakte hij wat weg.

Ook binnen de Hansa klasse heeft hij dus op hoog niveau gezeild. Het is een kleine wereld. Vele zeilers kennen elkaar al jaren. Naar het buitenland gaat hij niet meer, dat is te veel om te organiseren. Gerard sluit dit evenement heel goed af, hij had zich zelf bij de eerste vijf geplaatst en is uiteindelijk tweede geworden.

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top