Menu

EURO-Cup Olympiajol

EURO-Cup Olympiajol

Vanaf woensdag 2 september t/m zaterdag 5 september 2015 zullen bijna 100 Olympiajollen uit verschillende landen op het Sneekermeer strijden om de EURO-cup.

Deze wedstrijden volgen op het ONK dat op Heeg wordt vervaren.

Beide wedstrijden worden georganiseerd / aangestuurd door IOU-Vloot Friesland

Dit jaar bestaat de O-jol 80 jaar. Het is de enige boot (windsurfers niet meegeteld) waarin Nederland ooit een gouden medaille op de Olympische Spelen heeft gewonnen. Het is passend dat de organisatie van deze belangrijke internationale wedstrijd door Vloot Friesland in handen is gegeven van de KWS met Jos Spijkerman als ervaren wedstrijdleider.

De Olympiajol maakt in Friesland en speciaal op Sneek al jaren een gestage groei door.

Deelname aan bijv. de Sneekweek is gegroeid van zo'n 30 bootjes 10 jaar terug tot 59 dit jaar. Ook op andere wedstrijden in Friesland (bijv. de Herfstwedstrijden in Goingarijp) zien we grote velden.

Die groei komt enerzijds omdat de O-jol een heerlijke boot is om in te zeilen (net zo snel als een Finnjol, maar toch iets stabieler en met meer trimmogelijkheden), maar ook omdat de zeilers sociaal goed met elkaar omgaan. In het begin van het seizoen wordt er elke donderdagavond bij de KWS getraind en door het jaar heen zijn er naast grote serieuze wedstrijden ook sociale evenementen.

Onno Yntema, KWS-bestuurslid en winnaar van de Sneekweek 2015 gaf in zijn interview in de Leeuwarder Courant aan dat er volgens hem wel 20 potentiele winnaars waren.

En van die 20 komen er zeker 10 uit Friesland.

Wie de EURO gaat winnen, zal ook wat van de omstandigheden afhangen. Sommige zeilers bijv. Rob Aukema (Ned. Kampioen 2014) is doorgaans wat sterker met licht weer, maar Klaas Weissenbach, Mark Bosma, Sybrand Vochteloo en Pier Thomas Meintema hebben liever een dikke Beaufort 4. Luut de Zee en Onno zijn generalisten; zij kunnen met elk weertype wel uit de weg.

Maar de concurrentie van buiten Friesland zal zwaar zijn. Uit Holland komen een aantal zeer ervaren zeilers zoals Ton Op de Weegh (2x Europees kampioen), Herman van Eijk (ONK en EURO), Wessel Kuik (3 jaar achter elkaar de Sneekweek gewonnen), JanWillem vd Hondel (ONK en oud Olympisch zeiler) en nog een stel anderen.

Tot zo'n 10 jaar geleden domineerden de Duitse zeilers vaak op de grote wedstrijden in de Olympiajol. Maar die rol is de laatste jaren overgenomen door de Nederlanders. Toch is Donald Lippert (3 x EURO) een geduchte tegenstander.

Maar de grote kanshebbers komen m.i. uit (je raadt het nooit) Estland. Stefan de Vries, jarenlang de beste Finnjolzeiler in Nederland (zeg maar de voorganger van Pieter Jan Postma) heeft al heel wat overwinningen in de Olympiajol behaald (bijv. 2x ONK en 4x achtereen Int. Deutsche Meister).

Hij is nu trainer van de zeilploeg van Estland en hij komt met de talentvolle Lauri Vainsalu (in 2016 in de Finn op de Olympische Spelen) naar het Sneekermeer. Heeft Lauri voldoende in de O-jol getraind?

Het evenement wordt geopend op woensdag 2 september op het Starteiland door Henk Gemser. Die was ooit de beste Nederlander op een EURO in Duitsland. Hij kijkt met plezier terug op die mooie jaren in zijn Olympiajol.

Tot ziens op het Starteiland. Meer informatie kunt u vinden op www.olympiajol.eu

Anton Wachter

Lid organisatiecomité

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top