iconInschrijven

Lid worden?

kijk wat de KWS kan bieden

iconVereniging

Vrijwilliger worden

Samen zeilen / organiseren

Vrijwilligers opleidingen

 

Reanimatie / AED                          

De KWS organiseert een cursus Reanimatie/ AED voor haar geïnteresseerde vrijwilligers.

 

Dit houdt in:
Reanimeren en het toepassen van een AED volgens de richtlijnen van de NRR (Nederlandse Reanimatie Raad). Bij de cursus zullen ook diverse mogelijke problemen worden gesimuleerd met de AED, zodat de cursist daar op voorbereid is. Daarnaast worden er een aantal veel voorkomende medische problemen en technieken besproken, zoals verstikkingen (de Heimlich greep) en de stabiele zijligging.   

 

Kijk in de agenda wanneer deze cursus wordt gegeven.

 

 

Wedstrijd organisatie

Om er voor te zorgen dat ons wedstrijd- en protestcomité op niveau is en blijft, bieden we onze vrijwilligers de kans om deel te nemen aan de cursussen wedstrijdorganisatie van het KNWV.

We streven er naar om al onze vrijwilligers in ieder geval het certificaat  “Assistent wedstrijd- en Protestcomitélid” in het bezit te laten hebben. Om die reden financieren we deze cursussen voor onze vrijwilligers.

    

Basismodule Wedstrijd Organisatie (BWO)

In de BWO cursus worden de beginselen van een wedstrijd en zijn organisatie behandeld. Er wordt ingegaan op wedstrijdbanen, materiaal, regels, procedures, protesten enz. Voor deze cursus zijn geen instapeisen.

   

De kans is groot dat een aantal mensen daarna doorstroomt naar de GWO Module (Gevorderden Wedstrijd Organisatie). Bij de GWO cursus kan na één dag gekozen worden of de deelnemer zich gaat richten op wedstrijdorganisatie, protest comité of umpireteamlid.

 

Gevorderden Wedstrijd Organisatie (GWO) 

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die actief willen deelnemen in de wedstrijdorganisatie en/of wedstrijden willen leiden op vereniging. In deze opleiding leert men welke organisaties er komen kijken bij een wedstrijdorganisatie, welke functies er zijn binnen een wedstrijdorganisatie en hoe je hiermee om kan gaan.

De opleiding heeft twee richtingen: Wedstrijdcomitélid en Protestcomitélid.

Indien de opleiding met richting Wedstrijdcomitélid voldoende is afgerond mag de cursist een wedstrijd leiden op regionaal niveau en participeren in een comité op nationaal niveau. Hij of zij ontvangt dan het diploma “Watersportverbond, Wedstrijdcomitélid”.

 

Deelname aan deze opleiding kan als men in het bezit is van het certificaat  “Assistent Wedstrijd- en Protestcomitélid”, oftewel: De BWO cursus (Basismodule Wedstrijdofficials).

Voor mensen die al de nodige ervaring in een wedstrijd comité hebben, is er de mogelijkheid een instaptoets te doen (in plaats van de BWO cursus).

 

Klik hier voor nadere informatie van het Verbond. 

 

 

Trainers opleiding

Zeiltrainer 3

De KWS heeft het streven om samen met het Watersportverbond elk jaar de opleiding Zeiltrainer 3 te organiseren. De Zeiltrainer 3 is actief binnen verenigingen en/of klassenorganisaties om beginnende of semi-gevorderde wedstrijdzeilers te trainen en coachen in het zeilen van wedstrijden.

 

Meer informatie over de inhoud van de opleiding is hier vinden op de site van het Watersportverbond. Bij interesse neem contact op met koen.vanesch@kws-sneek.nl.

 

 

Rescue opleiding

Doelgroep
De opleiding rescue is gericht op mensen die in de stand-by en in het wedstrijdcomité willen participeren bij wedstrijden en/of trainingen.

Vooropleiding/instapniveau
Rescue junior:  minimaal 15 jaar bij aanvang cursus (alleen het theoriedeel)
Rescue senior: minimaal 18 jaar bij aanvang cursus. Hierbij is het vaarbewijs verplicht voor het gebied waar gevaren wordt.

Rescue Junior en Senior

Omdat het BPR het niet toelaat dat een persoon onder de 18 jaar een snelle volgboot bestuurt, kunnen de deelnemers die bij aanvang jonger zijn dan 18 jaar de vaaroefeningen niet uitvoeren. Eventueel kan dat wel met een niet vaarbewijsplichtige boot, maar dat is niet mogelijk bij de KWS. De cursisten vanaf 18 jaar voeren een deel van de oefeningen uit in een snelle volgboot en ontvangen aan het eind van de cursus het certificaat Rescue Senior.

Voorbereiding en studiebelasting
Het doornemen van de theorie en volgen praktijkdagen kost vijf dagdelen. Dit kan niet in één weekend gedaan worden.

Opleidingsprogramma
De volgende aspecten worden onder meer in theorie en praktijk behandeld:

  • varen en manoeuvreren met de volgboot
  • gebruik en bediening van de buitenboordmotor
  • het uitzetten van een wedstrijdbaan
  • Reglementen
  • Meteorologie
  • het organiseren van- en het varen met een sleep
  • hulpverlening aan drenkelingen en aan een gekenterde boot
  • het verlenen van eerste hulp bij ongelukken

 

Organiserende partij
De KWS is de organiserende partij en zorgt voor het doorgeven van gegevens t.b.v. het officiële certificaat van het Watersportverbond .