iconInschrijven

Lid worden?

kijk wat de KWS kan bieden

iconInschrijven

Inschrijven

inschrijven trainingen

Waterzooi (Optimist E & D)

Op dinsdag- en woensdagmiddag bij het Starteiland: wat is dat daar voor 'Waterzooi'? Wel 20 Optimisten varen er in het rond en de zeilers zijn druk in de weer met hun bootje en met elkaar. Er is zeiltraining voor de beginnende zeilers, Optimist-E en -D.

 

Je bent bij Waterzooi van harte welkom als je 7 jaar of ouder bent en zwemdiploma B hebt. We trainen in groep van 5 of 6 zeilers per trainer. Die trainers benaderen zeilen als een sport, vanaf het begin brengen we veel spel- en wedstrijdvormen in en leggen we de nadruk op bewegen op het water. Plezier met vriendjes en vriendinnetjes staat voorop!

 

OPTIMIST-E = KENNISMAKEN MET DE ZEILSPORT

De allerjongste zeilers zijn heel veel aan het bewegen op het water. Naast het sturen in een Optimist zijn ze aan het roeien, suppen, slepen enz. Natuurlijk zeilen we ook en doen we allerlei verschillende spelletjes. Deze trainingen zijn voor 7- of 8-jarigen. Aan het einde van het seizoen kunnen deze zeilers t/m windkracht 3 in rustig vaarwater onder begeleiding zeilen.

 

OPTIMIST-D = ZELFSTANDIG LEREN ZEILEN

Wanneer je al meer ervaring hebt op het water of je bent al wat ouder (ca. 8-10 jaar), dan kun je deze middagen leren om echt helemaal zelfstandig in een Optimist te zeilen. Je bent vooral ook lekker buiten op het water met vrienden en vriendinnen. We werken ernaar toe dat je t/m windkracht 4 zelfstandig kunt varen. Je beweegt lekker in je boot, je zet je zeil goed en voert de belangrijkste manoeuvres zoals overstag en gijpen veilig uit. Handig dat je de boot ook weer netjes aan kunt leggen bij de steiger. Verder hoort er natuurlijk bij dat je de Optimist zelf op- en aftuigt en dat je de belangrijkste knopen en vaarregels kent.

 

LOCATIE

De zeiltrainingen worden verzorgd vanuit “De Roerkoning”, het gezellige clubhuis van KWS op het Starteiland. Hier zijn kleedruimtes en douches aanwezig en een kantine met een prachtig uitzicht over het Sneekermeer. Ook genieten voor ouders/ begeleiders dus!

 

KLEDING

Goede zeilkleding geeft veel zeilplezier! Wij verwachten dat je bij de trainingen de volgende kleding draagt:

  • Neopreen wetsuit (surfpak, 3mm), met lange broekspijpen en lange mouwen. Bij warm weer kun je een pak met korte broek en mouwen dragen.
  • Bij regen en/ of kouder weer een dunne regenjas of drytop hier over heen. 
  • Neopreen schoenen
  • Muts
  • Zwemvest, goed passend (geen reddingsvest met kraag)

Deze kleding is vaak ook tweedehands verkrijgbaar.

 

HET PROGRAMMA

Om alvast in de stemming te komen en voordat we het Sneekermeer op gaan is er op 14 april een zwembadtraining. Leuk en nuttig, ervaar bijvoorbeeld eens hoe het is om gekleed in zeilpak en zwemvest in het water te zijn. En we gaan lekker veel omslaan met een Optimist. Je krijgt tips hoe je boot weer overeind krijgt en waar je op let als je naast je boot aan het zwemmen bent. Als je al ervaring hebt met de Optimist of Flits is dit ook een prima middag om het seizoen te starten, je herhaalt weer de handigheidjes en leuk om iedereen weer te zien. Na afloop is er tijd over om lekker vrij te zwemmen. Als ouder kun je vanaf het terras (met bar) alle verrichtingen van de kinderen aanschouwen. We organiseren dit samen met AWS Eendracht (Akkrum).

Datum:               Zaterdag 14 april (nog onder voorbehoud)

Tijd:                    13:30-15:30 uur

Plaats:                Zwembad 'It Rak', Burg. de Hooppark 4, Sneek

Eigen bijdrage:   € 10,- (contant te betalen bij aankomst)

Opgeven door:   mailen naar Betty Gietema, jeugdzeilen@kws-sneek.nl

 

Dinsdagmiddag 15 mei en woensdagmiddag 16 mei beginnen we met de trainingen vanaf het Starteiland. Je kunt kiezen voor de dinsdag- of de woensdagmiddag:

  • Voor de zomervakantie trainen we elke week in de periode van 15 mei tot 18 juli.
  • Na de zomervakantie nog drie keer in de periode van 4 t/m 19 september. 

 

Vanaf 14:30 uur kun je gratis met de pont over varen naar het Starteiland. Om 15:00 uur starten we en om 17:30 uur is alles opgeruimd en zijn we klaar voor vertrek.

 

Optimist 3-daagse

Naast de trainingsmiddagen kunnen de zeilers ook deelnemen aan de Optimist 3-daagse in de eerste en laaste week van de zomervakantie. In deze drie dagen maken de jonge zeilers grote vorderingen en is er vooral ook heel veel waterpret. Meer informatie over de Optimist 3-daagsen vind je hier.

 

KOSTEN EN GEBRUIK KWS-OPTIMIST

De kosten voor het programma van 13 trainingen bedragen € 169,- wat neerkomt op € 13,- per middag. Dat is inclusief de overtocht met de pont en het gebruik van een KWS-Optimist. De trainers vinden het prettig wanneer de zeilers in KWS-Optimisten varen zodat het optuigen voor ieder hetzelfde is en zeilers gemakkelijk in elkaars boot kunnen varen. Desondanks is het natuurlijk mogelijk om met een eigen Optimist deel te nemen. In dat geval rekenen wij geen boothuur (à € 52,-) en zijn de kosten voor de 13 trainingen € 117,-. De vergoeding voor de stalling van een eigen Optimist bij het trainingscentrum is € 30,-.

 

Het eerste jaar dat je traint bij de KWS zien wij als een kennismaking. De contributie voor de vereniging zit bij het bedrag voor de trainingen in. Het tweede jaar betaal je apart nog voor het jeugd-lidmaatschap. Voor meer info over lidmaatschappen klik hier.

 

OUDER INFORMATIE AVOND

Op woensdag 11 april hebben we een informatiebijeenkomst voor de ouders van alle Optimisten-ouders.

Plaats:   De Kajuit

Tijd:       20:00-21:30 uur

 

AANMELDEN

Aanmelden kan hier. Als je nog geen eigen profiel hebt dan kun je dat op die plaats aanmaken. In totaal zijn er 21 KWS Optimisten beschikbaar. Meer informatie bij Betty Gietema, jeugdzeilen@kws-sneek.nl.