iconInschrijven

Lid worden?

kijk wat de KWS kan bieden

iconInschrijven

Inschrijven

inschrijven trainingen

Optimist-C: Kennismaken met wedstrijdzeilen

Kun je al zelfstandig in een Optimist varen en wil je eens een tijdje proberen of wedstrijdzeilen een leuke sport is? Of misschien weet je dat nu al en ben je wel toe aan je eerste wedstrijden. Met zeilen ben je in ieder geval lekker buiten aan het bewegen samen met vrienden en vriendinnen. In je boot trotseer je de wind en golven. En in het gevarieerde Optimist-C programma bij de KWS maak je op heel verschillende manieren kennis met het spelletje wedstrijdzeilen.

 

Het Optimist-C programma is bedoeld voor zeilers die t/m windkracht 4 al zelfstandig in de Optimist kunnen varen. Het doel van het programma is kennismaken met wedstrijdzeilen, kijken of je het een leuke sport vindt. Natuurlijk leer je daarbij ook de Optimist nog beter onder controle krijgen zodat je bij windkracht 5 en meer ook het water op kunt. Je traint op de dinsdagmiddagen en je doet mee aan een Optimisten 3-daagse in de zomervakantie. Het grootste verschil met Waterzooi is dat je ook op een aantal weekenddagen het water op gaat om kennis te maken met allerlei verschillende vormen van wedstrijdzeilen. De serie die we in gedachten hebben is:

 

Voor de zomervakantie:

 • Open Opti Cup: vanaf het starteiland organiseren we op 4 zondagen een circuit met 's morgens oefenwedstrijdjes en 's middags een circuit met allerlei verschillende wedstrijden. De dagen zijn ook toegankelijk voor zeilers van andere verenigingen, samen maken we er spetterende dagen van. Twee van deze zondagen vallen samen met de KWS-clubwedstrijden dus het is een gezellige drukte op het starteiland.
 • Combi Sneek: de Combi komt dit jaar naar Sneek en daar willen we natuurlijk bij zijn. Er komen wel zo'n 100 jeugdzeilers uit het Noorden naar Sneek. Dit weekend doe je mee in de Optimist-C klasse en zie je hoe leuk het kan zijn met al die andere beginnende wedstrijdzeilers. Meer informatie over de Combi wedstrijdserie vind je hier op de site van jeugdwedstrijdzeilen.

 

Na de zomervakantie:

Als je na de zomervakantie het Optimist-D programma hebt afgerond dan kun je in september aansluiten bij de Optimisten-C. We gaan naar:

 • Jeugdwedstrijden Heeg: de WSH organiseert op zondag 16 september jeugdwedstrijden waar we met alle C- en B-zeilers van de KWS naartoe gaan.
 • Open Opti Cup: tijdens de KWS sluitingswedstrijden in september is er de laatste Open Opti Cup van dit seizoen vanaf het starteiland.
 • Slot Combi: met alle C- en B-zeilers gaan we naar Zuidlaren voor de Slot Combi. Het is al herfst maar het water is nog warm. Dit is de laatste wedstrijd dit seizoen. 

 

Als je de smaak echt te pakken hebt dan kun je in de herfstvakantie aansluiten bij het herfstkamp van Jeugdwedstrijdzeilen. Dit befaamde kamp op het sarteiland is voor veel zeilers het begin van wedstrijdzeilen als sport. 

 

Wil je nog niet direct voor een heel seizoen aanmelden? Dan kun je ook eerst inschrijven voor alleen de dinsdagmiddagen en dan kijken we in de eerste keren hoe het gaat en hoe je het vindt.

 

Nog geen eigen boot?

Begin je met wedstrijdzeilen en heb je nog geen eigen wedstrijdoptimist? Geen punt! De KWS heeft tien wedstrijdoptimisten beschikbaar voor zeilers die een seizoen het wedstrijdzeilen willen proberen. Om in te komen varen we vaak de eerste keren in de toer-optimisten en later in de wedstrijd-optimisten. Je huurt deze boot voor een seizoen, als het wedstrijdzeilen in de Optimist je bevalt koop je daarna een eigen boot. Een prima manier om er eerst eens aan te proeven.

 

De data op een rijtje, programma 2018 Optimist-C

Trainingen

 • Dinsdagmiddagen in periode 17 april - 18 sept (m.u.v. schoolvakanties) - watertrainingen van 14:45 uur tot 17:30 uur 
 • Een Optimist 3-daagse

 

Wedstrijden

 • zo. 27 mei: Open Opti Cup - Sneekermeer
 • zo. 17 juni: open Opti Cup - Sneekermeer (Heerensyl?)
 • zo. 24 juni: Open Opti Cup - Sneekermeer (tijdens KWS zomerwedstrijden)
 • za. 7 en zo. 8 juli: Combi Sneek

 

 • zo. 16 september: Clubwedstrijden Heeg
 • zo. 23 september: Open Opti Cup - Sneekermeer (tijdens KWS sluitingswedstrijden)
 • za. 13 en zo 14 oktober: Slot Combi Zuidlaren

 

Naast dit programma kun je je natuurlijk ook nog inschrijven bij andere wedstrijden: 2 en 3 juni Combi Heeg / 9 en 10 juni Combi Paterswolde / 23 en 24 juni Combi Schildmeer

 

Kosten Optimist-C

Voor de trainingen gaat het om 13 middagen en 3 zondagen. Het totaalbedrag hiervoor is € 171,- met eigen boot en € 259,- bij gebruik van een KWS-Optimist.

 

Voor de andere onderdelen van het programma meld je je apart aan:

 • 3-daagse: 100,- (eigen boot) of € 130,- (KWS-Optimist).
 • wedstrijden: € 15,- tot € 25,- per dag inclusief de coaching. De exacte kosten hangen af van o.a. het locale wedstrijdcomité.

 

Ouder informatie avond

Op woensdag 28 maart hebben we een informatiebijeenkomst voor de ouders van alle Optimisten-ouders.

Plaats:   De Kajuit

Tijd:       20:00-21:30 uur

 

Aanmelden

Aanmelden kan hier. Als je nog geen eigen profiel hebt dan kun je dat op die plaats aanmaken. Meer informatie bij Betty Gietema, jeugdzeilen@kws-sneek.nl.

 

Het eerste jaar dat je traint bij de KWS zien wij als een kennismaking. De contributie voor de vereniging zit bij het bedrag voor de trainingen in. Het tweede jaar, als je weet dat de zeilsport bij jou past, betaal je apart nog voor het jeugd-lidmaatschap. Voor meer info over lidmaatschappen klik hier.

 

Kleding

Goede zeilkleding geeft veel zeilplezier! Wij verwachten dat je bij de trainingen de volgende kleding draagt:

 • Neopreen wetsuit (surfpak, 3mm), met lange broekspijpen en lange mouwen. Bij warm weer kun je een pak met korte broek en mouwen dragen.
 • Bij regen en/ of kouder weer een dunne regenjas of drytop. Een droogpak (drysuit, echt helemaal waterdicht) kan natuurlijk ook, zorg wel dat dit niet lekt. Bij de zeildagen in oktober is een droogpak verplicht. 
 • Neopreen schoenen
 • Muts
 • Zwemvest, goed passend (geen reddingsvest met kraag)

Deze kleding is vaak ook tweedehands verkrijgbaar.