iconInschrijven

Lid worden?

kijk wat de KWS kan bieden

iconInschrijven

Inschrijven

inschrijven trainingen

Zeilen als sport - onze visie

Sportbeleving

Bij de KWS zien we zeilen als een sport. En als je gaat wedstrijdzeilen is het één van de meest complexe sporten die er bestaat. Genoeg uitdaging dus! Tegelijkertijd maken we het voor de jongste jeugd 'behapbaar', we geloven in leren door veel succes te ervaren.

 

Beginnen met zeilen betekent eerst de boot onder controle krijgen. Bij de jongste zeilers begint het hier al met sportbeleving. We zijn in de trainingen op het water veel aan het bewegen. Zodat ze op een actieve manier veilig en zelfstandig leren zeilen. Met allerlei spel- en wedstrijdvormen willen we stimuleren dat ook beginnende zeilers op hun niveau de uitdagingen van onze mooie sport al beleven. Ze maken in die spellen of wedstrijdjes keuzes en dan is het spannend of die keuze ook goed uitpakt.

 

Eenmaal vertrouwd met de boot brengen we de jonge zeilers graag in aanraking met wedstrijdzeilen. Waarbij ze wedstrijden beleven op een manier die past bij hun niveau en leeftijd. In overzichtelijke wedstrijdvormen en met veel variatie ervaren ze hoe mooi het is om je geleerde 'kunsten' te vergelijken met anderen. Minstens zo belangrijk vinden we de gezelligheid er omheen. Met wedstrijdzeilen ben je een groot deel van de dag met elkaar in de weer en dat kan vrienden voor het leven opleveren. Ze zien zeilen nu als hun sport en sommigen zullen het zó mooi vinden dat ze er hun hoofdsport van maken.

 

Voor de meer ervaren wedstrijdzeilers benaderen we zeilen als een volwaardige sport. Net als bij andere sporten is trainen vanzelfsprekend, het spelletje wordt er nóg leuker van. Steeds meer gaan we tijdens wedstrijden coachen zodat je alles wat je oefende in de trainingen ook in de wedstrijden leert te gebruiken. En in de winter is er droogtraining om fitter en sterker te worden.

 

We streven in de watertrainingen naar kleine groepen met zoveel mogelijk een vaste trainer. Trainers bij de KWS hebben de Zeiltrainer-opleiding doorlopen of zijn daarmee bezig.

 

Verschillende klassen

Voor de jongste jeugd vanaf 7 jaar verzorgt de KWS programma’s voor de

  • Optimist
  • Flits

Deze jonge wedstrijdzeilers kunnen, zodra ze zwaarder worden dan ca. 50 kg, doorgroeien naar de

  • RS Feva
  • Splash
  • Laser
  • Vaurien

 

Voor volwassenen verzorgen we op de donderdagavonden training voor de Laser en O-jol.

 

Verenigingsboten

Om te stimuleren dat we vooral ook door-de-week kunnen trainen heeft de KWS verschillende typen verenigingsboten (Optimist, RS Feva en Laser). Dat maakt het gemakkelijker om voor enkele uren training op een middag of avond naar het Starteiland te komen. De wedstrijdboten zijn optimaal uitgerust en ook geschikt om deel te nemen aan wedstrijden.

 

Regionaal Trainingscentrum Noord Nederland (RTC)

De KWS heeft niet alleen haar eigen verenigings-trainingen, ook het Regionaal Trainingscentrum (RTC) is bij de KWS gehuisvest. Hier trainen jeugdzeilers die op nationaal of internationaal niveau wedstrijdzeilen. Zeilers uit heel Noord Nederland kunnen hier, vooral door-de-week, extra trainingsuren maken. In de weekenden trainen zij vaak al in de Nationale programma’s van de klasse-organisaties of bij Stichting Jeugdwedstrijdzeilen. In het RTC trainen nu de Laser Beloften (dinsdagmiddag) en Optimist A-zeilers (woensdagmiddag).