iconInschrijven

Lid worden?

kijk wat de KWS kan bieden

iconInschrijven

Inschrijven

inschrijven trainingen

Beginnen met zeilen

Wil je kennismaken met zeilen? Of zeil je al wel eens en wil je eens kijken of wedstrijdzeilen een mooie sport voor je is? Misschien heb je al ervaring met wedstrijdzeilen en wil je er verder mee. Bij de KWS hebben we programma's voor de jongste jeugd in:

  • Optimist
  • Flits

 

OPTIMIST

De Optimist is een één-persoons bootje waarin je op een actieve manier leert zeilen. Eenmaal de basis onder de knie dan kunnen kinderen al snel kennismaken met wedstrijdzeilen. 

  • Waterzooi - Optimist-E: kennismaken met zeilen - op dinsdag- of woensdagmiddag.
  • Waterzooi - Optimist-D: zelfstandig leren zeilen - op dinsdag- of woensdagmiddag.
  • Optimist-C: spelenderwijs kennismaken met wedstrijdzeilen - training op dinsdagmiddag plus een ca. 8 zondagen en Combi Sneek.
  • Optimist-B: wedstrijdzeilen als sport - trainingen op woensdagavond en verder in de weekenden trainen en wedstrijden bij Jeugdwedstrijdzeilen (JWZ).
  • Optimist-A: wedstrijdzeilen op groot water via JWZ en/of het RTC.
  • Optimisten 3-daagse: drie dagen trainen in de eerste of laatste week van de zomervakantie. Bedoeld voor beginners tot aan Optimist-C zeiler.

 

De stappen van beginnend zeilen tot wedstrijdzeilen als sport in de Optimist zien er als volgt uit:

Fokkenisten in de Flits die nog niet zoveel zeilervaring hebben en/ of zich voor willen bereiden op het sturen kunnen op de woensdagavondtrainingen ook in de Optimist varen. Zie ook Flits.

 

Optimist-A en -B zeilers adviseren wij om naast de door-de-weekse trainingen bij de vereniging ook te trainen bij Jeugdwedstrijdzeilen (JWZ). Wanneer je als Optimist-A zeiler de selectiewedstrijden op groot water vaart dan kun je worden uitgenodigd om deel te nemen aan de trainingen bij het Regionaal Trainingscentrum (RTC).

 

FLITS

De is een twee-persoons houten jeugdboot voor jongeren van vanaf ongeveer 8 jaar. Als zeiler sluit je je aan bij de Flitsclub, de vereniging die veel doet om het Flits-zeilen voor de zeilers en hun ouders zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo biedt de Flitsclub o.a. theorieavonden, (praktijk)trainingen en zeilwedstrijden om het zeilen in de Flits op een zo hoog mogelijk niveau te brengen.

 

Als jonge aanstaande zeiler van een jaar of 8 moet je een zwemdiploma hebben, zeilervaring is niet nodig. Je begint dan als fokkenist bij een meer ervaren zeiler, en leert daar de kneepjes van het vak. Wanneer je je aanmeldt als fokkenist bij het secretariaat kan het zomaar zijn dat je binnen de kortste keren als vaste bemanning meezeilt. Na twee of drie jaar weet je hoe alles werkt en ben je vast toe aan een eigen Flits. Dan ga je op zoek naar een fokkenist, liefst met wat ervaring zodat niet voor jullie allebei alles meteen helemaal nieuw is.

 

Als beginnend wedstrijdzeiler start je in de C-Klasse. Ben je een talent, dan kun je halverwege het seizoen worden gepromoveerd naar de B- of zelfs A-klasse. Dit gaat in overleg met jou en je ouders. Het jaar daarop zeil je in de B-Klasse en meestal zeil je je derde jaar in de A klasse.

 

Ben je al wat ouder (tussen de 10 of 14), heb je nog helemaal geen ervaring en wil je toch gaan wedstrijdzeilen in een Flits? Ook dat kan, maar volg dan wel eerst wat zeillessen op een zeilschool. Je komt dan in ieder geval niet helemaal onervaren op het water. Het wedstrijdzeilen komt vanzelf wel. Binnen de Flitsclub kun je alles leren over de theorie en de praktijk van het wedstrijdzeilen.

 

LASER/ SPLASH

Als je ouder bent en je weegt minimaal 50 kg, dan kun je beginnen met zeilen of kennismaken met wedstrijdzeilen in:

Klik voor de KWS-trainingen in deze klassen op de links. Het RS Feva programma is bedoeld voor meer ervaren wedstrijdzeilers die willen kennismaken met nationale wedstrijden in een 2-persoonsboot.